Friterad kyckling

Kyckling+1.jpg

“Ätes med händerna”

Friterad kycklinglårfile. Sprinklad med RÖHSTÖS KÖKS HICKORY SYRUP, Misosmörsås, Sriacha mayo, crème de Balsamico. Toppad med rostade-kanderade hasselnötter och salladslök.

Tillbehör: Krossad - grillad potatis med Mojo Picon. Dippsåser Blåmögelost, RÖHSTÖS KÖKS HICKORY SYRUP och bladselleri.

Smaklig spis!

Hur gör jag?

Marinera kycklingen i kärnmjölk. (Om du inte har kärnmjälk, blanda 2,5 dl mjölk med 1 msk vitvinsvinäger)
Lägg i kycklingen, låt stå i kylskåp ca 5 timmar. Går bra med yoghurt och citron också.

Blanda starkt vetemjöl med potatismjöl (vetemjöl special el ett ekologiskt från ex Ramlösa kvarn, Saltå kvarn. Viktigt med hög glutenhalt för att kycklingen skall bli krispig.). 60% vetemjöl, 40 % potatismjöl. 5% salt om du inte har rimmat kycklingen, 2,5% om den är rimmad.
Krydda med chilipulver, paprika,, vitlökspulver. Går bra att variera med de kryddor du gillar.

Rulla runt kycklingbitarna ordentligt i mjölblandningen, tossa runt i en bunke.
Direkt efter skall bitarna ner i fritösen. Använd frityrolja, temperatur ca 175 grader i ca 8 minuter Om du vill göra det ordentligt dubbelfriterar du kycklingen, först i ca 150 grader i ca 6 minuter, låt vila i kylskåp 1-2 tim, sedan en gång till i ca 180-185 grader i ca 2 minuter.

Misosmörsås
Smält osaltat smör i panna, lägg ner misopasta, lägg i brunt farin socker och sesamolja. Mixa med stavmixer. Sprinkla över den friterade kycklingen. För att få lite hetta så sprinklar du över Sriacha mayo och för lite syra Crème de Balsamico och för lite rökighet och sötma anävnder du RÖHSTÖS KÖKS Hickory Sirap.

Mojo Picon
En het sås till potatisen. 5 st torkade röd chili “Picon”, 5 vitlöksklyftor, 1/4 tsk cayennepeppar, 1 1/4 tsk salt, 1 tsk kumminfrön, 1/2 tsk paprika söt el rökt, 2 msk rödvinsvinäger, 2,8 dl rapsolja.
Lägg den torkade chilin i vatten tills den blivit mjuk igen.
Mixa chilin, cayennepeppar, vitlök, kummin salt till en fin pasta. tillsätt paprika. mixa.
Rör ner vinägern. blanda sedan ner oljan lte i taget, rör tills den blir en fin konsistens på såsen(blenda/mixa på låg fart om det behövs)
Låt stå kallt i ca 3 timmar. Håller sig i ca 3 dagar i kylen.

Potatis
Stormkoka mjölig potatis tills den går sönder. Lägg upp på plåt för att få vattnet att avdunsta.
När potatisen är “torr” sprinkla rapsolja över och grilla i ugn tills den blivit krispig, fått fin färg. Vid servering toppa potatisen med Mojo Picon såsen.

Föregående
Föregående

Baby back ribs - kamben

Nästa
Nästa

Påskpåse